Wiadomości i prasa Alpha Trains

Alpha Trains ponownie zajęła 1. miejsce w rankingu GRESB - 1100 punktów i najlepszy wynik w swojej klasie
© Alpha Trains
  • Alpha Group News
  • 18. październik 2023
  • Komunikat Prasowy | Alpha Trains

100 punktów i najlepszy wynik w swojej klasie

Alpha Trains ponownie zajęła 1. miejsce w rankingu GRESB

• 1. miejsce w rankingu GRESB (spośród 687 uczestników na całym świecie)
  • Lider sektora firm transportowych i lider sektora firm transportowych/kolejowych
  • 5-gwiazdkowa ocena GRESB siódmy rok z rzędu
  • Maksymalnie osiągalne 100 na 100 punktów

Luksemburg, 18 października 2023 r. - Alpha Trains po raz kolejny wyróżniła się w rankingu GRESB, potwierdzając swoje niezachwiane zaangażowanie w zrównoważony rozwój. Jako wiodący leasingodawca lokomotyw i pociągów, Alpha Trains po raz kolejny osiągnęła wynik 100 na 100, zapewniając sobie najwyższą pozycję w globalnym rankingu 687 uczestników. To niezwykłe osiągnięcie oznacza siódmy rok z rzędu, w którym Alpha Trains otrzymała prestiżową 5-gwiazdkową ocenę GRESB i została uhonorowana jako Lider Sektora Infrastruktury GRESB w dwóch kategoriach: Firmy transportowe i Firmy transportowe/kolejowe.

Każdego roku GRESB ocenia i porównuje wyniki ESG aktywów na całym świecie, zapewniając rynkom finansowym jasność i wgląd w złożone tematy zrównoważonego rozwoju. Dane GRESB są wykorzystywane przez setki dostawców kapitału i tysiące zarządzających aktywami do porównywania inwestycji w portfelach i lepszego zrozumienia możliwości, zagrożeń i wyborów, które należy podjąć w miarę przechodzenia branży na bardziej zrównoważoną przyszłość. Wskaźnik GRESB ESG Benchmark wzrósł w tym roku do ponad 8,8 bln USD wartości aktywów brutto, obejmując 2084 podmioty z branży nieruchomości, 687 aktywów infrastrukturalnych i 172 fundusze infrastrukturalne.

W 2017 r. Alpha Trains była jedną z pierwszych firm taborowych, które wzięły udział w ocenie GRESB i natychmiast otrzymała 5-gwiazdkową ocenę GRESB. Stale poprawiające się wyniki w 2023 r. potwierdzają strategię zrównoważonego rozwoju Alpha Trains i zaangażowanie w odpowiedzialność środowiskową i społeczną.

"Jesteśmy niezwykle dumni, że po raz kolejny zostaliśmy uznani przez GRESB za światowego lidera w dziedzinie zrównoważonego rozwoju. Nasz oddany i profesjonalny zespół kontynuował pracę z wysokim poziomem zaangażowania w wypełnianie naszych obowiązków społecznych i środowiskowych. Jako wiodący leasingodawca lokomotyw i pociągów w Europie, uważamy za niezbędne dawanie przykładu w naszym zaangażowaniu w zrównoważony rozwój" - powiedział Fernando Pérez, dyrektor generalny Alpha Trains Group.

"Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszy, a globalne wysiłki muszą nadal przyspieszać. Właśnie dlatego GRESB z roku na rok podnosi poprzeczkę w zakresie oceny ESG. Biorąc to pod uwagę, jesteśmy dumni, że w tym roku ponownie zajęliśmy pierwsze miejsce w ocenie GRESB po 2022 r., uzyskując 100 na 100 możliwych punktów. Motywuje nas to do dalszego konsekwentnego koncentrowania się na zrównoważonym rozwoju" - mówi Carsten Schnurpfeil, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Alpha Trains Group.

Informacje o Alpha Trains

Alpha Trains jest wiodącym dostawcą w zakresie wynajmu pojazdów szynowych w Europie. W lokalizacjach w Luksemburgu, Antwerpii, Kolonii, Madrycie, Paryżu i Warszawa pracuje 130 pracowników z 17 krajów. Alpha Trains posiada ponad 1000 lokomotyw i zespołów trakcyjnych i oferuje swoim klientom dostosowane rozwiązania leasingowe, bogaty know-how w zakresie konserwacji i utrzymania pojazdów oraz wieloletnie doświadczenie w zakresie finansowania budowy nowych pojazdów. Floty Alpha Trains są eksploatowane przez wielu operatorów publicznych i prywatnych w 22 europejskich krajach. Udziałowcami Alpha Trains są APG, Arcus European Trains, PGGM oraz Swiss Life.

Kontakt dla prasy
Alpha Trains Group

Heike Zimmermann
Group Head of PR & Marketing
heike.zimmermann@alphatrains.eu

Informacje o GRESB

GRESB jest organizacją kierującą się misją i branżą, dostarczającą rynkom finansowym ustandaryzowane i zweryfikowane dane środowiskowe, społeczne i dotyczące ładu korporacyjnego (ESG). Założona w 2009 roku, GRESB stała się wiodącym benchmarkiem ESG dla inwestycji w nieruchomości i infrastrukturę na całym świecie, wykorzystywanym przez 150 inwestorów instytucjonalnych i finansowych do podejmowania decyzji. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.GRESB.com.